Bábakalács Bábszínház

Bábakalács Bábszínház
Társulatunkat egy vadvirágról, a Bábakalácsról /Carlina acaulis/ neveztük el, mely régen gyógyhatásáról volt közismert. Védett növény. Virága ezüstös napkorongot mintáz. Termését a szél és a madarak terjesztik.

hétfő

Nemzetközi Betlehemes Találkozó

Azt hiszem, hogy bábosként nemcsak minket hoz lázba a betlehemezés szokása. A bábtáncoltató betlehemezés, ami Magyarországon az egyik legrégibb bábos megnyilvánulásnak tekinthető, még ma is sok kérdést vet fel a kutatók számára. Sokat összeolvastunk erről a témáról, végül elkészült a mi kis bábos betlehemes játékunk is, a Nyiss kaput, Angyal!, amit Advent idején nagy örömmel adunk elő, és már-már elképzelhetetlen lesz a Karácsonyi készülődés e nélkül a játék nélkül.

Hat éve, amikor elkezdtünk a témával komolyabban foglalkozni, számos szakirodalmi anyagot, leírást, szöveget találtunk, de felvételt alig. A Hagyományok Háza gyűjteményében akadt néhány felvétel, de bábtáncoltatásról ott sem találtunk semmit. Sebaj, a képzeletünkre hagyatkoztunk, és belevágtunk. Most, pedig, hogy már kiérleltük a mi kis produkciónkat, és évek óta játsszuk, abban a szerencsében lett részem, hogy az MMIKL bábos referenseként harmadik alkalommal vagyok szervezője a Nemzetközi Betlehemes Találkozónak. Anno, természetesen oda is készültünk ellátogatni éveken át, de olyan rosszkor volt (Karácsony előtt, amikor az embernek semmire sincs ideje), hogy ehhez szervezővé kellett válnom, hogy végre hivatalból eljussak erre a találkozóra, ráadásul most már Debrecenbe!
Itt aztán lehet tobzódni. A betlehemes játékok minden fajtáját láthatjuk, határainkon túlról és innen, sok-sok egészen autentikus, még élő, nem újratanult formát is, és olykor akad egy-egy bábtáncoltató is, mint unikum. És most, hogy élőben is van szerencsém megtekinteni, nyugodt szívvel konstatálhatom, hogy a leírások igen rendben vannak, mi sem csináljuk másként, mint akik apáiktól tanulták. A szövegeink nagy részére idén ráismertem a kakasdi bukovinai székely betlehemesek játékában, ami az egyik legteljesebb forma.
Egészen varázslatos élmény ezt a színház, a misztérium, és ősi szertartások különös elegyét ennyi formában megcsodálni. És ha másfél napon keresztül a botok csörgése-zörgése soknak is tűnik, egyvalamire soha nem lehet ráunni. Az ismert és ismeretlen karácsonyi dalok százféle variációjára. A mi betlehemesünk dalait is hallhattam úgy is, ahogy mi énekeljük (egy részét szintén csak kottából tanulhattuk meg), néha kicsit másként, olykor pedig csak a szövegben akadtak hasonlóságok. Egyik szebb volt, mint a másik.
Kedvenceim, a Karcsai cigány betlehemezők különös énekstílusukkal, soha nem hallott dalaikkal, szívbemarkoló hittel előadott játékukkal egyenesen léleknek szólnak, munícióval szolgálva a hideg téli napokra. Felvettem egy kis részt belőle, hamarosan itt is látható lesz, de persze élőben az igazi.
De idén láthattunk finn gyerekeket is, a Csillagfiúkat, akik igazából a nálunk is élő csillagforgató karácsonyi szokás egy változatát adták elő, elmondásuk szerint Németországból érkezett hozzájuk a hagyomány, de a dalok már igazi gyönyörű finn nyelven, finn dallamokkal szólaltak meg, és nem is akárhogyan. A 8-10 éves forma fiúcskák olyan erővel játszottak és énekeltek, hogy volt aki ezek után megengedte, mégiscsak lehet köztünk valami rokonság...
A betlehemes találkozó Bábosoknak, néprajzosoknak, színházi szakembereknek, jelmeztervezőknek, népdalénekeseknek kihagyhatatlan lehetőség. Ha csak a viseletek, fejdíszek, maszkok számtalan variációját figyelik meg, már nem mentek hiába. És még ott vannak a megfejtésre váró szimbólumok, gesztusok, a rengeteg dallam és szövegváltozat.


Azt mondom, legalább egyszer az életben mindenki menjen el Debrecenbe, vagy ahol a jövőben lesz a találkozó (idén már nagykorú, 18. életévébe lépett), nézze meg a betlehemes játékok nagy mustráját, mert ez a szép és gazdag szokás igazi nemzeti kincsünk, és csak büszkék lehetünk rá, hogy ennyi különleges változatban sikerült megőrizni e szent színházi formát.
Ha pedig mégsem sikerül, akkor egy jó hírrel szolgálhatok: aki utánunk még szeretne betlehemes játékot előadni, vagy csak kutatni a témát, most már könnyebb helyzetben lesz hozzánk képest. Az MMIKL stúdiójában digitalizált formában megtalálható és hozzáférhető az utolsó hét év anyaga, hamarosan pedig a többi is. Kiadtunk egy kétrészes DVD válogatást is, ízelítőül a különböző vidékek formáiból, ennek is lesz folytatása.
Ha tehát ilyen gondod lenne, keresd a Corvin tér 8-ban a bábos referenst!