Bábakalács Bábszínház

Bábakalács Bábszínház
Társulatunkat egy vadvirágról, a Bábakalácsról /Carlina acaulis/ neveztük el, mely régen gyógyhatásáról volt közismert. Védett növény. Virága ezüstös napkorongot mintáz. Termését a szél és a madarak terjesztik.

péntek

.... és milyen a mi papírszínházunk? - tervek, képek
















Csodaszép és csodajó, nyitható és csukható!




Nem hasonlítható az eddig felsorolt papírszínházakhoz.

Felépítése leginkább a hazánkban könyvjátékként ismert kiadványokhoz, idegen néven, az ismét divatos pop-up book- okhoz hasonlít.















A történet háttere egy nagy lapozható könyv, melynek papírfigurái a könyv lapjain életre kelnek, megmozdulnak, sőt olykor el is hagyják mesés territóriumukat, hogy a közönség soraiban tett kedélyes látogatás után visszatérjenek a könyv lapjaira, s ottan vidítsák fel az addig szomorú ám ezután már igen vidám főszereplőt.
Nevezetesen A Szomorú királykisasszony t.















Így készült:

A munkafolyamat első, ám igen lényeges mozzanatát nem dokumentáltuk képekkel, pedig azóta nemcsak az esemény, de a helyszín is történelem, a múlt egy darabkája, csak emlékezetünkben él, nevezetesen a Kultiplex kerthelyisége.
Vagyis a gyökerek immár az emlékezetből táplálkoznak, ahogy a termés, a gyümölcs - maga az előadás is. Csodálatosan változó tehát, s így élő. Amíg emlékezünk rá.
S mindenki másként emlékezik. Nemcsak aképp ahogy látta, hanem aképp is amilyen a gondolat s a kedv s a többi mind, amikor látta, s amikor visszagondol rá.

Az itt látható képek az utolsó simításokat örökítették csak meg.
Közben pedig eltelt egy csodás év. Rengeteg jó és emlékezetes dologgal.


Kedves királykisasszonyoknak és leendő királyfiknak ugyanúgy ajánljuk megtekintését, mint egyéb udvari és nem kimondottan udvari léhűtőknek, bájos csecsemőktől a fogatlan vénségekig, minden jóravaló atyafinak!