Bábakalács Bábszínház

Bábakalács Bábszínház
Társulatunkat egy vadvirágról, a Bábakalácsról /Carlina acaulis/ neveztük el, mely régen gyógyhatásáról volt közismert. Védett növény. Virága ezüstös napkorongot mintáz. Termését a szél és a madarak terjesztik.

hétfő

Kötelező olvasmány

Minden utunkon találkozunk azokkal a könyvekkel amelyek a meséket rejtik. Mesélnek a sorok és a képek. Könyvtárak polcai között a kalandos felfedező körút, a régi sárga lapok, antikváriumokban a különös illat, könyváruházakban a színes könyvtornyok, vagy a sarki könyvesboltban (tudjátok, a Fény utcánál) a játékokkal teli olvasókuckó, mind megannyi otthonos hely, de a legkülönösebb öröm vendégségben a házigazda könyvtárát felfedezni!

A gyermekeknek szánt könyvekben egész biztosan az a legjobb, hogy néha a felnőttek is olvashatják!

Ha már ez a csodálatos lehetőség adott, érdemes feltérképezni a terepet! Felderíteni azokat a zugokat, a térkép fehér foltjait, ahol még gyermekkönyv rejtőzködhet! Szép és jó, izgalmas és nevettető. Jó legyen kézbe venni! Lehetőleg olyan, amiről még senki sem hallott, hogy én ajánlhassam elsőnek! - ez személyes presztízskérdés:)
A gyermekkönyvek szerelmesei vagyunk!
Meggyőződésem, hogy a kötelező olvasmányokhoz a babakorban kapott első színes könyvek (igazi keménykötésű fickók:) , apa ölében lapozgatott vagy inkább csapkodott? újságoldalak, vagy anya elölfelejtett regényének meggyűrt lapjain keresztül vezet az út.

Az első könyveket mindenképpen tőlünk kapják, és ahogy a kiscipők kiválasztásánál ügyelünk, hogy a méret ne legyen se túl nagy, se szűk, kicsi, és szolgálja az egészséges fejlődést, csinos legyen és strapabíró ugyanúgy tesszük ezt a könyvekkel is.
HOgy milyen könyvet adjak a gyerek kezébe,
erre mindig úgy gondolok, mint arra, mit viseljen a menyasszony az esküvő napján: sugározza az örömöt és tisztaságot, legyen közte nagyon régi, lehetőleg olyan ami a nagyié volt, és legyen közte valami teljesen új, (ja és valami világoskék de ez most nem számít:)

és hát ebben a kérdésben mindig segít eligazodni a jó öreg Csodaceruza is.
Szerencsére éppen egyidős a fiammal:)



...

hát igen...
amikor elkezdtem a blogot, még nem gondoltam, hogy az első hosszabb cikket nem "a világ bábszínházai", vagy a "síppal-dobbal, énekszóval" témában adom közre.
Persze minden mindennel összefügg. Hiszen A királykisasszony készítője, Makhult Gabriella, maga is jónéhány könyvet illusztrált már. Sőt! Én már láttam azt, ami nemrég készült el a Csimota kiadó megrendelésére. Még titkos, de hamarosan!... (A kis ötkönyves sorozat Hófehérkéjében. De pssszt!:)